Gratis levering
14 dagen recht op retourzending
Veilige betaalmethoden
Reset
Menu
Reset
Winkelwagen
Reset
Verlanglijst
Reset
Log in
Uw gegevens zijn bij ons beschermd Lees meer

Uw gegevens zijn bij ons beschermd

Reset
Log in
Uw gegevens zijn bij ons beschermd Lees meer

Gebruik een magic link

Maak gebruik van een veilige aanmelding zonder wachtwoord via een magische link. Klik op de link in uw e-mail om onmiddellijk toegang te krijgen tot uw account.
Reset
Registreren

Minimaal 6 karakters

Reset
Wachtwoord resetten
Voer het e-mailadres in waarmee u zich bij CHRONEXT heeft geregistreerd. We sturen u een link om uw wachtwoord opnieuw in te stellen.

Uw gegevens zijn bij ons beschermd

Nieuw bij CHRONEXT?
Reset
Live chat

Omega Speedmaster

Maanhorloge, Moonwatch, Speedy – de legendarische chronograaf van Omega heeft veel liefdevolle bijnamen. De aanhoudende populariteit van de Speedmaster Professional is zonder twijfel de reden dat het horloge sinds 1957 vrijwel onveranderd een belangrijk onderdeel gebleven van de collectie. De horloge-serie bevat ook veel speciale modellen waarmee Omega refereert naar de boeiende geschiedenis van de Speedmaster.
Soort

De rijke historie van de Omega Speedmaster

Maanhorloge, Moonwatch, Speedy – de legendarische chronograaf van Omega heeft veel liefdevolle bijnamen. De aanhoudende populariteit van de Speedmaster Professional is zonder twijfel de reden dat het horloge sinds 1957 vrijwel onveranderd een belangrijk onderdeel gebleven van de collectie. De horloge-serie bevat ook veel speciale modellen waarmee Omega refereert naar de boeiende geschiedenis van de Speedmaster.

Een horloge als een elegante raceauto

In 1957 zagen drie Omega-modellen het levenslicht die later tot de klassiekers onder de polshorloges zouden worden: Omega Seamaster, Omega Railmaster en Omega Speedmaster.

Met de Speedmaster (ref. CK2915) wilde Omega het assortiment verrijken met een sportieve chronograaf. Het harmonieuze design van de Speedmaster was geïnspireerd op het dashboard van Italiaanse raceauto's uit die tijd. Om de wijzerplaat te ontlasten werd de tachymeterschaal verplaatst naar de bezel (of lunette). Hierdoor konden intervalmetingen en de snelheid per uur veel gemakkelijker worden afgelezen. Net als de Seamaster kreeg ook het coureurshorloge een sprekende naam van Omega: Speedmaster.

De Omega Speedmaster, tegenwoordig vooral bekend als 'Het eerste horloge op de maan', is een van de beroemdste horlogemodellen uit de geschiedenis. Van handopgewonden tot quartz, van staal tot goud: in de lange geschiedenis van de Speedmaster ontstonden meer dan 260 speciale modellen en nieuwe edities. De legendarische status van de Omega Speedmaster wordt ook weerspiegeld door de dragers ervan: het horloge is te bewonderen om de polsen van talloze beroemdheden. Ook de merkambassadeurs George Clooney en Daniel Craig kiezen graag de Speedy als betrouwbaar horloge voor dagelijks gebruik. Ook noemenswaardig: tijdens zijn expeditie naar de zuidpool in 1989 vertrouwde Reinhold Messner zich op de stabiliteit en hoge precisie van de Speedmaster Professional.

Speedmaster: het eerste horloge op de maan

Bij de lancering van de Omega Speedmaster in 1957, had niemand kunnen raden wat een geweldig lot de 'Speedy' te wachten stond.

In het begin van de jaren zestig ging de NASA op zoek naar het perfecte horloge voor zijn astronauten. Alleen de Speedmaster slaagde erin om in het zeer kleine selecte groepje horloges terecht te komen en zonder uitzondering alle strenge controles van het Amerikaans ruimtevaartagentschap NASA te doorstaan. Ten slotte was de Speedmaster het enige model dat door de NASA werd goedgekeurd voor bemande ruimtevluchten. Nadat Ed White in 1965 samen met de Speedmaster (ref. 105.003) het heelal verkende, werd het toevoegsel 'Professional' achter de naam Speedmaster geplaatst.

In 1969 kwam de grote stap voor zowel de Speedmaster als de mensheid: Neil Armstrong en Buzz Aldrin waren de eerste mensen en de Speedmaster (ref. 105.012) het eerste horloge op de maan. Sindsdien prijkt de gravure als aandenken aan dit grote wereldgebeuren op de onderkant van de kast: The First Watch Worn on The Moon.

Als 'Moonwatch' ging de Speedy de geschiedenis in en inspireert nog steeds liefhebbers op de hele wereld met zijn fascinerende geschiedenis.

Een horloge dat levens redt

Niet elke horlogefabrikant kan zeggen dat zijn horloge levens redt. In het geval van de Omega Speedmaster hielp het horloge drie astronauten aan een fatale val te ontsnappen.

De zwaarste test van de Speedmasters vond plaats in 1970 tijdens de noodlanding van de Apollo 13-missie. Nadat de boordelektronica door de explosie van de zuurstoftank werd uitgeschakeld, was Jack Swigert op zijn Speedy aangewezen om het exacte moment voor de ontsteking van de retourmotoren te berekenen. Wederom demonstreerde de Speedmaster de onvoorwaardelijke kracht van mechanische horloges: dankzij de nauwkeurige tijdmeting slaagde de bemanning erin veilig op aarde te landen.

Sindsdien draagt de Speedmaster Professional met trots de Snoopy Award, een eerbetoon van NASA voor buitengewone prestaties. Omega viert deze prijs al jaren met speciale edities van de Omega Speedmaster, zoals bijv. de Speedmaster Appollo 13 Silver Snoopy Award (ref. 311.32.42.30.04.003). De samenwerking tussen Omega en NASA bestaat nog steeds en de Omega Speedmaster Professional maakt deel uit van de standaarduitrusting van astronauten.

Omega Speedmaster – betrouwbaar en innovatief

De Speedmaster Professional Moonwatch is al tientallen jaren vrijwel ongewijzigd een vlaggenschip van de Omega-collectie. Net als bij de eerste maanlanding in 1969 is het horloge uitgerust met een handmatig opwindbaar kaliber en hesalite glas (plexiglas). Omega-klanten stellen dit gevoel voor traditie zeer op prijs.

Hoewel Omega geen wijzigingen wil aanbrengen in het basismodel, heeft de fabrikant de serie uitgebreid met veel extra modellen waardoor de horlogefamilie Speedmaster zeer veelzijdig is. De geschiedenis van de beroemde chronograaf wordt echter gekenmerkt door talrijke speciale edities en zustermodellen. Veel modellen zijn ontworpen als herinnering aan de grote gebeurtenissen van de ruimtevaart, zoals de stijlvolle Omega Speedmaster Apollo 11 45th Anniversary Limited Edition (ref. 311.62.42.30.06.001).

Andere modellen combineren op hun beurt het legendarische ontwerp met de nieuwste technologieën van het huis Omega. Een populair model dat nu alleen maar in tweedehands kan worden gekocht, is de Omega Speedmaster Reduced. De kast hiervan is 39 millimeter in plaats van de gebruikelijke 42 millimeter. De Speedmaster Reduced beschikt over een automatisch uurwerk en overtuigt door de eenvoudige bediening.

In 2011 vond de introductie van de spectaculaire herinterpretatie van de Speedmaster Moonwatch Co-Axial Chronograph (o.a. ref. 311.30.44.50.01.002) plaats. Het wereldberoemde ontwerp van het maanhorloge, het zelf gefabriceerde automatische uurwerk, het verfijnde Co-Axial mechanisme: dit horloge belichaamt alles waar Omega voor staat. Met de vergrote kast van 44,25 millimeter spreekt het model liefhebbers van grote tijdmeters aan. Traditie en innovatie bereiken een hoogtepunt in de Speedmaster Moonwatch Co-Axial Chronograph. Dit komt ook tot uiting in de hoge catalogusprijs van het horloge, die op zijn beurt wordt gecompenseerd door de geoptimaliseerde onderhoudsbehoefte en het waardebehoud.

Voor nostalgici: Omega Mark II, Omega Broad Arrow en Speedmaster ‘57

Veel speciale modellen van de Speedmaster-serie die in de loop der tijd werden gecreëerd, ontwikkelden zich door hun populariteit tot eigen series.

De Mark-serie is absoluut een van de beroemdste zustermodellen. De eerste generatie van deze bijzondere horlogelijn, Mark II, werd in 1969 geïntroduceerd en kenmerkte zich door de opvallende kast met een geïntegreerde bandbevestiging. De opvolger Mark III werd in 1971 als eerste Speedmaster uitgerust met een automatisch uurwerk. In 2014 presenteerde Omega een nieuwe editie van de Mark II (o.a. ref. 327.10.43.50.01.001), die het op vintage geïnspireerde design opwaardeerde met het verfijnde mechanisme van een Co-Axial kaliber.

Ook de Speedmaster Broad Arrow (o.a. ref. 321.10.44.50.01.001) beroept zich op een design uit de archieven van Omega: de Omega Speedmaster ref. CK2915 van 1957. Het brede uurtje in de vorm van de pijl is een eerbetoon aan het ontwerp van de jaren vijftig; intern overtuigen de Speemaster Broad Arrow-modellen met de meest geavanceerde technologie van de 21e eeuw. Automatische opwinding, coaxiaal echappement en bodem van saffierglas. De Broad Arrow-modellen met massieve 44,25 mm kasten zijn al jaren zeer populair onder de Omega-klanten.

In de lange geschiedenis van de Speedmaster lanceerde Omega nog vele andere, vaak speciale modellen in beperkte edities als huldebetoon aan de allereerste Speedy in 1957. Een actueel voorbeeld is de in 2013 geïntroduceerde Speedmaster '57 (o.a. ref. 331.10.42.51.03.001), die wordt gekenmerkt door een overzichtelijke wijzerplaat met twee totalisators. Verzamelaars en liefhebbers kunnen tegenwoordig een van de vele speciale modellen tweedehands opzoeken en vaak tegen een relatief lage prijs kopen.

Van Dark Side tot White Side

De Omega Speedmaster Dark Side of the Moon (ref. 311.92.44.51.01.003) brengt hulde aan de astronauten van Apollo 8, die de eerste mensen waren die met hun eigen ogen de donkere kant van de maan konden aanschouwen. In een volledig zwart ontwerp eert deze Co-Axial Speedmaster de pioniersgeest van deze ruimtevaarders en herinterpreteert het legendarische ontwerp van de Moonwatch.

""De maan is in feite grijs"", verkondigde astronaut Jim Lovell van de NASA tijdens een baan rond de maan. De Omega Speedmaster Dark Side of the Moon (ref. 311.93.44.51.99.001) herinnert niet alleen aan deze woorden, maar past zich ook qua kleur aan het maanstof aan. Met de wijzerplaat van gezandstraald platina 950 ziet het Omega-horloge er elegant uit en onderstreept tegelijkertijd de technische verfijning.

De twee speciale edities worden aangevuld met een Speedmaster met een stralend witte keramische kast: de Omega Speedmaster White Side of the Moon. Het opvallende ontwerp van het horloge is geïnspireerd op een schijnende maan. De drie modellen hebben allemaal een solide diameter van 44,25 millimeter en zijn voorzien van het karakteristieke ontwerpelement van de Speedmaster: de tachymeterschaal.

Omega Speedmaster bij CHRONEXT

In onze onlineshop vindt u een grote selectie Speedmaster-modellen. Nieuw, tweedehands, vintage of gelimiteerde speciale edities – ons uitgebreide assortiment biedt voor elke prijsklasse het perfecte horloge. Op zoek naar een bijzonder slimme deal? Naast een onmiddellijke beschikbaarheid en relatief lage prijzen bieden de gebruikte modellen van de Omega Speedmaster u talrijke voordelen. Meer ontdekken.

Overigens: bij CHRONEXT kunt u niet alleen online eersteklas modellen kopen zoals de Omega Speedmaster, maar ook verkopen. Directe verkoop, inruil of commissie. Met onze jarenlange ervaring helpen wij u de best mogelijke prijs te krijgen en bieden u ondersteuning tijdens het gehele verkoopproces. Neem telefonisch of per e-mail contact met ons op of vul ons korte online-formulier in. We kijken uit naar uw bezoek!