Gratis levering
14 dagen recht op retourzending
Veilige betaalmethoden
Reset
Menu
Reset
Winkelwagen
Reset
Verlanglijst
Reset
Log in
Uw gegevens zijn bij ons beschermd Lees meer

Uw gegevens zijn bij ons beschermd

Reset
Log in
Uw gegevens zijn bij ons beschermd Lees meer

Gebruik een magic link

Maak gebruik van een veilige aanmelding zonder wachtwoord via een magische link. Klik op de link in uw e-mail om onmiddellijk toegang te krijgen tot uw account.
Reset
Registreren

Minimaal 6 karakters

Reset
Wachtwoord resetten
Voer het e-mailadres in waarmee u zich bij CHRONEXT heeft geregistreerd. We sturen u een link om uw wachtwoord opnieuw in te stellen.

Uw gegevens zijn bij ons beschermd

Nieuw bij CHRONEXT?
Reset
Live chat

Jaeger-LeCoultre

Jaeger-LeCoultre kijkt terug op een lange en boeiende geschiedenis. Een horlogeproducent die de naam fabrikant ten volle heeft verdiend. Sinds de oprichting in 1833 heeft Jaeger-LeCoultre honderden uurwerken gefabriceerd. Gedreven door passie voor uurwerk en een innoverende geest, straalt de onderneming van Vallée de Joux aan de top van de Zwitserse horloge-industrie.
Soort

Ontdek online de wereld van Jaeger-LeCoultre-horloges

Jaeger-LeCoultre kijkt terug op een lange en boeiende geschiedenis. Een horlogeproducent die de naam fabrikant ten volle heeft verdiend. Sinds de oprichting in 1833 heeft Jaeger-LeCoultre honderden uurwerken gefabriceerd. Gedreven door passie voor uurwerk en een innoverende geest, straalt de onderneming van Vallée de Joux aan de top van de Zwitserse horloge-industrie.

- Charles-Antoine LeCoultre legde de eerste steen voor zijn bedrijf in 1833 toen hij in Vallée de Joux zijn horlogewerkplaats opende.

- Pas in 1937 vond de officiële fusie plaats tussen LeCoultre en de Parijse horlogefabrikant Edmond Jaeger SA.

- De rechthoekige Reverso staat bekend om z'n legendarisch ontwerp en heeft een blijvend stempel gedrukt op de vormgeving van het moderne polshorloge.

- Het kleinste mechanische uurwerk ter wereld, het kaliber 101, is afkomstig van het huis Jaeger-LeCoultre.

De fabriek uit Vallée de Joux: Horlogemakerskunst sinds 1833

Het hooggelegen dal Vallée de Joux in de Zwitserse Jura staat wereldwijd bekend om het uitstekende horlogemechanisme uit de regio. De reden daarvoor is Jaeger-LeCoultre: de oprichter Antoine LeCoultre opende hier in 1833 zijn eerste horlogewerkplaats.

De getalenteerde horlogemaker hield van zijn vak en hechtte bijzonder veel waarde aan de kwaliteit van de uurwerken, een eigenschap die tot op de dag van vandaag Jaeger-LeCoultre kenmerkt. Grote vooruitgang met kleine metingen: in 1844 vond LeCoultre met de Millionmeter het eerste instrument uit dat metingen tot een duizendste millimeter mogelijk maakte. In 1847 toonde hij opnieuw zijn pioniersgeest toen hij de kroonopwinding voor zakhorloges uitvond, waarmee het horloge zowel opgewonden als ingesteld kon worden. Daarvoor was het gebruikelijk om het horloge met een aparte sleutel te bedienen. Tegenwoordig wordt de uitvinding van LeCoultre toegepast in bijna alle mechanische horloges. Op de eerste Wereldtentoonstelling in Londen in 1851 ontving LeCoultre een gouden medaille voor zijn talrijke uitvindingen.

De kwaliteit van de LeCoultre-uurwerken deed van zich spreken: het bedrijf is uitgegroeid tot een van de belangrijkste leveranciers van Zwitserse horlogefabrikanten en ook een belangrijke werkgever. In 1877 breidden de zonen van de oprichter van het bedrijf de ondernemingsactiviteiten uit naar de constructie en productie van gecompliceerde aanvullende uurwerken voor mechanische horloges. Van chronograaf tot wekker, kalender en repetitieslagwerk tot tourbillon – LeCoultre creëerde nu alle typen complicaties onafhankelijk van de moeilijkheidsgraad.

Het verhaal van Jaeger en LeCoultre: Een fusie van de buitencategorie

Edmond Jaeger was een getalenteerde en ambitieuze horlogemaker uit de Elzas die zich in 1880 in Parijs vestigde. Hij bouwde in de industrie een reputatie op als uitvinder van verfijnde uurwerken en van instrumenten voor de meting van de snelheid zoals chronografen of tachymeters.

In 1903 ontmoette Jaeger de kleinzoon van de oprichter van LeCoultre & Cie, Jacques-David LeCoultre. Het was het begin van een vriendschap en samenwerking die tientallen jaren zou duren. Na een reeks succesvolle samenwerkingen werd in 1937 het gezamenlijke bedrijf Jaeger-LeCoultre opgericht. Onder leiding van LeCoultre en Jaeger kreeg het bedrijf internationale bekendheid en vestigde zich als betrouwbare leverancier voor talrijke juweliers en horlogefabrikanten.

De samenwerking van twee zulke begaafde horlogemakers resulteerde in een indrukwekkende lijst van verfijnde creaties. Daartoe behoorde onder andere de 'Duoplan', een uurwerk met twee niveaus en een uitgesproken grote balans. In 1929 presenteerde het bedrijf het tot nu toe kleinste mechanische uurwerk in serie: het kaliber 101. Het bestaat uit 98 onderdelen en is 14 x 4,8 x 3,4 millimeter. Het gewicht is minder dan 1 gram. Onder de soevereine leiding van Jaeger en LeCoultre werd ook het beroemdste model van het huis gelanceerd: de Reverso.

Reverso: Een klassieker uit de horlogegeschiedenis

De Reverso van Jaeger-LeCoultre werd in 1931 gelanceerd. Daarmee behoorden gebroken horlogeglazen tot het verleden. Het verfijnde design van de Reverso was een creatie van de ingenieur René-Alfred Chauvet. De rechthoekige kast van het polshorloge beschikt over een draaibaar middenstuk waarmee het glas naar beneden kan worden gedraaid. Vooral voor polospelers zorgde deze uitvinding voor een grote opluchting in het dagelijks leven, want tot die tijd kwam het heel vaak voor dat in de hitte van de strijd het kristalglas van de polshorloges brak. Nu konden ze altijd hun horloges omhouden, zonder het risico te lopen dat het glas breekt.

Nog steeds is de Jaeger-LeCoultre Reverso als tijdloze klassieker zeer gewild onder horlogeliefhebbers uit alle hoeken van de wereld. Dit horloge wordt geproduceerd in talrijke varianten en weerspiegelt op elegante wijze de Art Deco stijlelementen. De Reverso heeft een aanzienlijke bijdrage geleverd aan het internationale succes van Jaeger-LeCoultre. Naast de Reverso Classique zijn er tegenwoordig talloze andere Reverso-modellen, waaronder de Reverso Grande Taille met een grotere kast, de Reverso Duoface, die een tweede wijzerplaat op de achterkant heeft met een tweede tijdzone, de Reverso Grande Automatique met automatisch uurwerk of ook de Reverso Grande Complication à Triptyche, een heel bijzonder model met in totaal 19 complicaties, die in 2006 op de Grand Prix d'Horlogerie de Genève de speciale juryprijs ontving.

Wereldberoemde klassiekers uit het huis Jaeger-LeCoultre

In 1956 presenteerde Jaeger-LeCoultre op de horlogebeurs Baselworld een nieuw model, de Memovox. Dit horloge had een verrassende maar zeer handige functie: een wekker. Zakenmensen ontdekten onmiddellijk de verdiensten van de Memovox en binnen zeer korte tijd bereikte het model de status van een culthorloge. Aanvankelijk had de Memovox een uurwerk met handopwinding. In 1956 kwam het kaliber 815 met een zelfopwindend uurwerk op de markt.

Een ander wereldberoemd model van Jaeger-LeCoultre is de in 1953 gepresenteerde Futurematic. Het zeer efficiënte opwindmechanisme onderscheidde het model van andere polshorloges met zelfopwinding en toonde zo de technische vaardigheden van Jaeger-LeCoultre.

In 2004 verscheen ander icoon van Jaeger-LeCoultre op de markt: de Gyrotourbillon I. De Tourbillon wordt al beschouwd als een complicatie van de hoogste moeilijkheidsgraad maar de fabrikant uit Vallée de Joux was in staat deze uitdaging met grote bravoure het hoofd bieden. In plaats van een gewone tourbillon die om een as draait en daarmee de graviteitsfout van de balans compenseert, creëerde Jaeger-LeCoultre een driedimensionale tourbillon die om twee assen draait. De Gyrotourbillon van Jaeger-LeCoultre is een van de meest indrukwekkende ontwikkelingen van deze fijnmechanische constructie.

Meer dan alleen een polshorloge: De adem van de tijd: de tafelklok Atmos

De fabrikant Jaeger-LeCoultre staat niet alleen bekend om zijn polshorloges, maar ook om de prachtige tafelklok Atmos. De autodynamische constructie van Jaeger-LeCoultre wordt aangedreven door veranderingen in de luchttemperatuur. Het klokmechanisme bevindt zich in een glazen stolp met een speciaal gasmengsel dat uitzet of samentrekt als de temperatuur verandert. Deze kleine bewegingen fungeren als energiebron waarmee het ingenieuze uurwerk wordt opgewonden, een topprestatie van Jaeger-LeCoultre. Al in 1929 vroeg de ingenieur Jean-Léon Reutter een octrooi aan voor een tafelklok die zijn energie onttrekt aan minimale atmosferische veranderingen. Sinds 1945 produceert Jaeger-LeCoultre dit type tafelklok in serie.

De Atmos behoort tot de meest favoriete creaties van Jaeger-LeCoultre. Inmiddels heeft Jaeger-LeCoultre een aantal speciale modellen van de Atmos geproduceerd, waaronder de Atmos 3000, die de maanfase laat zien, en de Atmos Joaillerie, een bijzonder stijlvolle versie waarin de prismatische kast volledig van kristalglas is gemaakt.

Een enorme bioscoop

Mooie acteurs, getalenteerde regisseurs en onuitputtelijke creativiteit: de esthetiek van de filmkunst komt overeen met de filosofie van Jaeger-LeCoultre. Al jarenlang is de fabrikant een officiële partner van het Internationale Filmfestival van Venetië. De winnaar van de categorie 'Glory to the Filmmaker Award' krijgt als cadeau een horloge van een speciale editie van Jaeger-LeCoultre.

Ook achter de coulissen van de festivals in Venetië zet Jaeger-LeCoultre zich actief in voor de filmkunst. Talrijke initiatieven en festivals verspreid over de hele wereld worden door de fabrikant ondersteund. De liefde is wederzijds: veel acteurs en actrices kiezen voor een horloge van Jaeger-LeCoultre. Onder andere de hoofdrolspeler in 'Mad Men', Don Draper, draagt een Jaeger-LeCoultre Reverso om z'n pols en Robert Downey Junior, die in de films van 'Iron Man' de rol van Tony Stark speelt, droeg bij de filmpromoties verschillende Jaeger-LeCoultre-modellen waaronder een Amvox 3.