Gratis levering
14 dagen recht op retourzending
Veilige betaalmethoden
Reset
Menu
Reset
Winkelwagen
Reset
Verlanglijst
Reset
Log in
Uw gegevens zijn bij ons beschermd Lees meer

Uw gegevens zijn bij ons beschermd

Reset
Log in
Uw gegevens zijn bij ons beschermd Lees meer

Gebruik een magic link

Maak gebruik van een veilige aanmelding zonder wachtwoord via een magische link. Klik op de link in uw e-mail om onmiddellijk toegang te krijgen tot uw account.
Reset
Registreren

Minimaal 6 karakters

Reset
Wachtwoord resetten
Voer het e-mailadres in waarmee u zich bij CHRONEXT heeft geregistreerd. We sturen u een link om uw wachtwoord opnieuw in te stellen.

Uw gegevens zijn bij ons beschermd

Nieuw bij CHRONEXT?
Reset
Live chat

Zenith El Primero

El Primero – De naam zegt het al, want Zenith was de eerste horlogefabrikant die in 1969 een automatisch chronograafuurwerk aan het wereldpubliek presenteerde. Vandaag de dag staan het El Primero-uurwerk en de gelijknamige horlogecollectie voor onvergelijkbare precisie en kwaliteit.
Soort

Zenith El Primero

El Primero – De naam zegt het al, want Zenith was de eerste horlogefabrikant die in 1969 een automatisch chronograafuurwerk aan het wereldpubliek presenteerde. Vandaag de dag staan het El Primero-uurwerk en de gelijknamige horlogecollectie voor onvergelijkbare precisie en kwaliteit.

Het legendarische El Primero kaliber: Een revolutie in de wereld van de horloges

Al meer dan 150 jaar produceert de Zwitserse horlogefabrikant Zenith, gevestigd in Le Locle, high-end uurwerken die, dankzij hun precisie en kwaliteit, tot de hoogste echelons van de horlogewereld behoren. De fabrikant uit Zwitserland bewijst keer op keer dat moed en vernieuwingsgeest tot zijn kernwaarden behoren.

In 1969 bracht Zenith het eerste automatische chronograafuurwerk ter wereld uit met een centraal ontworpen oscillerend gewicht en noemde het toepasselijk El Primero - de eerste. Geen enkele fabrikant was er eerder in geslaagd een dergelijke chronograafmodule te combineren met een automatisch uurwerk. Het heeft zeven jaar geduurd om dit technologisch meesterwerk te ontwikkelen - een globale constructie die rond een kogelgelagerde centrale rotor is opgebouwd en voorzien is van een kolomwiel. De oorspronkelijke bedoeling van El Primero was een iconisch horloge te maken voor de 100e verjaardag van de vervaardiging in 1965.

Een revolutie in de horloge-industrie: Met de hoogste oscillatiesnelheid van 36.000 VpH verscheen de El Primero chronograaf vier jaar na de verjaardag van het bedrijf als het meest precieze horloge ter wereld tot nu toe. De El Primero chronograaf uurwerken zijn een bewijs van vakmanschap en lange levensduur - tot op de dag van vandaag zijn ze ingebouwd in Zenith-horloges en die van andere fabrikanten, met een paar kleine aanpassingen. In de loop der jaren heeft Zenith verschillende collecties naar het vermaarde uurwerk genoemd, en vandaag de dag wordt de El Primero horlogelijn beschouwd als een van de belangrijkste horlogeseries van het huis.

Zenith El Primero: Beweging van een klasse apart

Het eerste horlogemodel van de Zenith El Primero serie is te herkennen aan de typische datumaanduiding op de 4 uur-positie. De kenner kan de El Primero ook herkennen aan zijn vloeiende gang. In tegenstelling tot gewone uurwerken, die met 28.800 trillingen per uur werken, voert het El Primero uurwerk een volle 36.000 VpH uit. Dit betekent dat de secondewijzer tien keer per seconde vooruitgaat in plaats van de gebruikelijke acht stappen. Dankzij deze bijzondere eigenschap hebben de horloges van de El Primero-collectie een uitstekende precisie, en kunnen ze zelfs gebruikt worden om 1/10e van een seconde te meten.

De uurwerken hebben ook een gangreserve van 50 uur, wat ongebruikelijk is voor een high-speed oscillator. De El Primero chronografen bekoren door hun onvergelijkbare aandacht voor details, zoals het oscillerende gewicht van wolfraamcarbide, dat de kleinste, anders onmerkbare armbewegingen registreert. Wegens het grote aantal trillingen moet de fabrikant het uurwerk voorzien van een speciale bescherming tegen wrijving: Daarvoor gebruikt Zenith speciale smeermiddelen, zoals een droge smering op basis van molybdeensulfide. Zenith blijft ernaar streven de prestaties te verhogen en de slijtage van de afzonderlijke onderdelen tot een minimum te beperken, terwijl het opwinden van de chronograaf en de bediening van de chronograaffuncties voortdurend vereenvoudigd worden.

Het beste voorbeeld van deze voortreffelijke ontwikkeling is de Zenith El Primero Chronomaster 1969 chronograaf die in 2012 gelanceerd werd met het El Primero 4061 kaliber, dat in eigen huis ontworpen, afgewerkt en geproduceerd werd.

El Primero: De nauwkeurigste serie-chronograaf van de wereld

El Primero geldt niet alleen als een van de meest nauwkeurige horloges wereldwijd, maar duidt ook een hele horlogecollectie aan, uitgerust met verder ontwikkelde versies van het legendarische kaliber. De bouw van de bekroonde modellen van deze serie neemt gemiddeld negen maanden in beslag, waarin 2500 verschillende bewerkingen door 300 ervaren handen worden uitgevoerd op 18 hoogwaardige metalen.

Gedurfde creativiteit en jarenlange know-how liggen ten grondslag aan de huidige El Primero-collectie, die de gecumuleerde kennis van de Zenith-horlogefabricage vertegenwoordigt. Alle varianten van het El Primero-kaliber, of het nu een versie met een minutenherhaler is of een uurwerk met een gyroscopische zwaartekrachtregelmodule, zijn integraal gebouwd en slaan met de opmerkelijk hoge frequentie van 36.000 trillingen per uur. De El Primero-horlogemodellen maken niet alleen indruk door hun technologische innovatie, maar ook door hun aantrekkelijk uiterlijk. De wijzerplaat van de El Primero heeft karakter: Met zijn optimale leesbaarheid en opvallende kleurschakeringen wordt hij snel herkend. Tientallen jaren na hun eerste verschijning worden de El Primero chonografen beschouwd als mijlpalen in de geschiedenis van de horlogerie, vanwege hun vermogen om korte tijden te meten tot op een tiende van een seconde nauwkeurig.

Tijdmeting in de sport

Het merk Zenith met de onmiskenbare ster als zijn logo, want het logo ging de geschiedenis in als de officiële sponsor en tijdwaarnemer van de nooit eerder geziene onderneming Red Bull Stratos. Avonturier Felix Baumgartner waagde een sprong uit de stratosfeer met een El Primero Stratos Flyback om zijn pols, het eerste horloge ter wereld dat bestand is tegen supersonische snelheden aan de rand van de ruimte. De Chronograph Academy Christophe Colomb Tribute to Felix Baumgartner met betrouwbaar El Primero-uurwerk is opgedragen aan de uitzonderlijke Oostenrijkse atleet en heeft een unieke aventurijn wijzerplaat in turquoise met een picturale voorstelling van de sprong van Felix Baumgartner.

Zenith is de officiële tijdwaarnemer van het Spindrift Racing-team, dat ook regelmatig deelneemt aan de zeilregatta Route du Rhum. Zenith wijdde een speciale editie van de El Primero Chronograph aan dit buitengewone schouwspel. De wijzerplaat van dit horloge verrast door zijn terughoudendheid en technische details: Enerzijds heeft het model een ingenieuze wijzerplaatopening op de 10-uurspositie om een diep inzicht te krijgen in de fijne kunst van het horlogemaken, anderzijds vindt u de letters van Spindrift Racing op de binnenrand van de hoogtering, waardoor deze El Primero chronograaf een begeerd collector's item wordt.