Gratis levering
14 dagen recht op retourzending
Veilige betaalmethoden
Reset
Menu
Reset
Winkelwagen
Reset
Verlanglijst
Reset
Log in
Uw gegevens zijn bij ons beschermd Lees meer

Uw gegevens zijn bij ons beschermd

Reset
Log in
Uw gegevens zijn bij ons beschermd Lees meer

Gebruik een magic link

Maak gebruik van een veilige aanmelding zonder wachtwoord via een magische link. Klik op de link in uw e-mail om onmiddellijk toegang te krijgen tot uw account.
Reset
Registreren

Minimaal 6 karakters

Reset
Wachtwoord resetten
Voer het e-mailadres in waarmee u zich bij CHRONEXT heeft geregistreerd. We sturen u een link om uw wachtwoord opnieuw in te stellen.

Uw gegevens zijn bij ons beschermd

Nieuw bij CHRONEXT?
Reset
Live chat

Chronograph Watches

Soort

Seconden meten met chronografen

Luxehorloge en stopwatch in één: de chronograaf wordt beschouwd als een van de meest populaire extra functies in de wereld van de horlogerie. De korte tijdmeting overtuigt zowel door zijn praktische functionaliteit als door zijn verfijnd mechanisme. Afhankelijk van het model is een chronograafhorloge zowel geschikt voor sportief dagelijks gebruik als voor een formele verschijning.

Chronograaf - De stopwatch aan uw pols

Stop de tijd met een druk op de knop

De tijd aflezen, de tijd meten, de tijd stilzetten - met een chronograaf om uw pols kunt u heel veel met de tijd doen. Sinds mensenheugenis vergezellen chronografen - vaak stopwatches genoemd - races, regatta's en andere sporten, maar ook weddenschappen waarbij tijd en snelheid van het grootste belang zijn.

Mechanische chronografen inspireren door het verfijnde mechanisme dat zo'n uurwerk bevat. Door middel van een extra module in het uurwerk wordt een gewoon horloge met drie wijzers een chronograaf met tellers voor seconden, minuten, uren of zelfs honderdsten van seconden. Een chronograaf is snel te herkennen aan de wijzerplaat: subdials, ook wel totalisators genoemd, geven de stilgezette tijd aan. De meeste chronografen hebben een grote centrale secondewijzer, zodat het aantal seconden - dat zo vaak van cruciaal belang is - snel kan worden afgelezen. Er zijn gewoonlijk twee drukkers op de kast van een chronograaf: één om het horloge te stoppen en één om het terug te zetten.

Om verwarring te voorkomen: chronografen en chronometers hebben maar een beperkt aantal dingen gemeen. Een chronometer is een bijzonder nauwkeurig horloge dat als zodanig gecertificeerd is. In het beste geval is een chronograaf ook een chronometer, zoals de Rolex Cosmograph Daytona.

De top 10 chronografen bij CHRONEXT

1. De Rolex Daytona

De Rolex Daytona is het product van tientallen jaren ervaring en rijpheid. Hij vertoont een voorbeeldig samenspel van vorm en functie, is tegelijkertijd krachtig en uiterst elegant. Deze Rolex-chronograaf is een populair stalen sportmodel voor mannen en vrouwen en is zeer herkenbaar. Van 1988 tot 2001 maakten de Rolex Daytona-modellen indruk met de beroemdste chronograafuurwerken 'El Primero'. Tenslotte werden vanaf 2001 de eigen kalibers 4130 met automatische opwinding in de Rolex Daytona ingebouwd.

Een van de beroemdste dragers van een Rolex Daytona is Paul Newman. Zijn favoriete horlogemodel, dat alleen tussen 1969 en 1970 werd geproduceerd, staat sindsdien bekend als de 'Paul Newman Daytona' en brengt als verzamelobject astronomische hoofdprijzen op.

2. Omega Speedmaster Professional

De Omega Speedmaster Professional is een van de beroemdste chronografen ter wereld. Het staat bekend als de Moonwatch en vergezelde de pols van Buzz Aldrin bij de eerste maanlanding in juli 1969. Een jaar later redde de Omega Speedmaster Professional de Apollo 13 missie van een potentiële ramp.

Vandaag de dag wordt het nog steeds beschouwd als een trouwe metgezel van ruimtemissies, zoals het huidige ISS-programma. Kenmerkend voor de 42-millimeterchronograaf: de zwarte wijzerplaat, de legendarische tachymeterschaal, de 30-minutenteller, de 12-uurswijzer en de kleine seconden. Indexen, uren- en minutenwijzers - gecoat met Super-LumiNova - geven een groen licht in het donker.

3. Audemars Piguet Royal Oak Offshore

In 1972 lanceerde Audemars Piguet een horloge van meesterklasse: de Royal Oak, die uit de pen komt van de legendarische ontwerper Gérald Genta. Verzamelaars en horlogeliefhebbers wisten dit luxe sporthorloge al snel te waarderen, zodat de Royal Oak de bestseller van het merk werd.

Met het 20-jarige jubileum van Audemars Piguet heeft de Zwitserse fabrikant een nog sportievere versie van de Royal Oak gepresenteerd: de Royal Oak Offshore. De drukkers en de kroon van dit model zijn gemaakt van krasbestendig keramiek. De tekenen van slijtage worden minder. Het nieuwe model heeft een mechanisch automatisch uurwerk met een gangreserve van 60 uur.

4. Hublot Big Bang

De Big Bang-collectie – in 2005 gelanceerd – is het vlaggenschipmodel van het merk Hublot. Kenmerkend voor de Hublot Big Bang zijn de 'fusion stijl', het gebruik van absolute toptechnologie en het klassieke 'patrijspoort'-uiterlijk. In 2013 werd de originele Big Bang verder ontwikkeld en uitgerust met het eigen UNICO-chronograafuurwerk van de fabrikant. Met zijn aan de wijzerplaatzijde zichtbare kolomwiel en een dubbele koppeling is hij uniek in de horloge-industrie. Een populair chronograafmodel van Hublot is de 44-millimeter Big Bang Steel. Het overtuigt met het handmatig gewonden kaliber HUB 4100 en een gangreserve van 42 uur.

5. Breitling Chronomat

1942: Breitling lanceerde het Chronomat-model - een rekenliniaal chronograaf met handmatige opwinding - dat officieel in de Amerikaanse strijdkrachten werd geïntroduceerd. In 1984 presenteerde het merk eindelijk een luchtvaartchronograaf, ontwikkeld voor het Italiaanse vliegende squadron 'Frecce Tricolori'.

Het meest succesvolle model van het merk valt op door zijn kastvolume, de van lipjes voorziene lunette en de uivormige drukkers en kroon. Het is voorzien van het robuuste automatische uurwerk Valjoux 7750. Het 120e. Jubileum werd gevierd met de Chronomat Evolution die in 2004 werd gelanceerd, en die een vergroot model is van de legendarische klassieker uit 1984.

6. Zenith El Primero

De Kaliber 'El Primero' staat in de loop van zijn beste bestaan voor heel wat eisen: als automatisch opwindmechanisme moest het ontworpen worden in een globale constructie rond een centrale rotor met kogellagers en een kolomwiel. Om de meest nauwkeurige chronograaf ter wereld te worden, was een extreem hoge oscillatiesnelheid nodig.

Bovendien moet het uurwerk voorzien zijn van een datumfunctie. Op 10 januari 1969 werd hij uiteindelijk in twee varianten uitgebracht: met datum onder de naam '3019 PHC' en met maanfase en drievoudige datumaanduiding als '3019 PHF'. Bovendien inspireert de balans met een semi-oscillatiesnelheid van 36.000 per uur. Vandaag is er een gelijknamige horlogecollectie gewijd aan het legendarische kaliber - de legendarische Zenith El Primero.

7. TAG Heuer Carrera

De pionier van TAG Heuers ongeëvenaarde erfgoed van horlogemakers en autosport. Het model Carrera van TAG Heuer - geïntroduceerd in 1964 - is een eerbetoon aan de 'Carrera Panamericana Mexico', de gevaarlijkste wegrace ter wereld in die tijd. De Carrera is de horlogegeschiedenis ingegaan als een van de beroemdste sportchronografen voor mannen.

De achterkleinzoon van de oprichter van het bedrijf, Jack W. Heuer, legde bijzondere nadruk op een optimale afleesbaarheid. Daartoe liet hij de verstevigingsring in het gebogen plexiglas voorzien van een schaal van een vijfde van een seconde. In 2010 werd de oscillerende aandrijving in een Carrera-kast geplaatst en werd de in eigen beheer gefabriceerde kaliberchronograaf gepresenteerd.

8. Montblanc Nicolas Rieussec

De Montblanc 'Hommage to Nicolas Rieussec' interpreteert de Rieussec chronograaf van 1821 opnieuw. Deze inktchronograaf, gepatenteerd in 1822, werd ontworpen voor paardenrennen en inspireerde de horlogemakers van Montblanc tot de creatie van de Nicolas Rieussec-horlogecollectie.

Het uiterlijk wordt gekenmerkt door een uit het midden geplaatste uurcirkel en het chronograafdisplay. Het display, dat gebaseerd is op het origineel uit 1821, bestaat uit twee roterende chronograafschijven onder vaste wijzers voor de weergave van de seconden en de minuten. De chronograaf is voorzien van het fabricagekaliber MB R200 met automatische opwinding en een gangreserve van 72 uur.

9. A. Lange & Söhne Datograph

Betrouwbaarheid, raffinement, aandacht voor details: de Datograph van A. Lange & Söhne belichaamt de waarden van de wereldberoemde manufactuur uit Glashütte in Saksen. Met prijzen die beginnen in het hogere vijfcijferige segment is de Datograph geen instaphorloge, maar velen kunnen de Duitse kwaliteit gekoppeld aan een voortreffelijke afwerking niet weerstaan.

In 1999 werd het model aan het publiek voorgesteld en sindsdien staat het op de verlanglijstjes van talloze horlogeliefhebbers. In de tussentijd zal A. Lange & Söhne kan terugkijken op een gevarieerde Datograph-collectie, die onder andere bestaat uit Datograph Up/Down, Datograph Perpetual of Datograph Perpetual Tourbillon. Alle Datograph-modellen lijken op echte mechanische kunstwerken en zijn zeer beperkt verkrijgbaar.

10. Patek Philippe 5959

De Grande Complication (ref. 5959) van Patek Philippe, die in 2005 gelanceerd werd, is voorzien van het eerste eigen fabricagekaliber CHR 27-525PS. Het extra platte mechanische uurwerk met manuele opwinding - bestaande uit 252 elementen - belichaamt tegelijkertijd de dunste kolomwielchronograaf ter wereld en is uiterst populair bij horlogeverzamelaars.

Bovendien heeft de sleepwijzerchronograaf een 60-minutenteller in plaats van een conventionele 30-minutenteller. Met zijn 'officiersstijl'-kast, witte wijzerplaat en Arabische cijfers is de Grande Complication trouw aan de stijl van de jaren 1920 - een periode waarin de manufactuur Patek Philippe een groot aantal historisch belangrijke complicaties ontwikkelde.

De tijd stilzetten uit hartstocht

Sportweddenschappen raakten in de 19e eeuw in zwang bij de welgestelde samenlevingen. In de twintigste eeuw werd dit een steeds vermakelijker bijkomstigheid. Het voorspellen van de uitslag van de meest uiteenlopende wedstrijden en het onderstrepen van die voorspelling met een belofte - de nieuwe hobby werd steeds populairder. Degenen die korte tijdmetingen hadden van de baantijden van de deelnemers aan de race, hadden het wedvoordeel.

Chronografen werden niet alleen belangrijker in de sport, maar ook in het onderzoek, de technologie en het leger. De eerste tijdopnemer werd gepatenteerd door de horlogemaker Nicolas Rieussec in 1821. Dit moest zich bewijzen in paardenrennen op de Champ de Mars. Curieus: de tijdsintervallen werden genoteerd in slagen of stippen in inkt op een draaibare wijzerplaat. Andere modellen met stopfuncties volgden. Een chronograaf die alle bijkomende mechanismen had die nodig waren om de chronograafwijzer te starten, te stoppen en terug te zetten, werd echter pas in 1862 gelanceerd.

Chronografen: mechanica en functie

Een chronograaf is een van de favoriete complicaties van horlogeliefhebbers. De functionaliteit inspireert met eenvoud en finesse tegelijk. Wanneer een aan de horlogekast bevestigde drukknop wordt ingedrukt, begint de extra secondewijzer (chrono-wijzer) te lopen. De stopfunctie kan met drukknoppen gestart, gestopt en op nul gezet worden. Het grote voordeel van een chronograaf: het stoppen van de tijden lukt onafhankelijk van de tijdsaanduiding.

Meesterlijk: een speciaal controlemechanisme maakt de chrono-specifieke functies 'start', 'stop' en 'nulstelling' mogelijk. Er moeten twee systemen worden onderscheiden: de ratelchronograaf en het nokkentandwiel. In de schakelwielchronograaf worden de functies bediend door een negentandig kolomwiel. Dit systeem werd vooral gebruikt in de modellen van de jaren 1930 en 1940. Tegenwoordig zijn dergelijke constructies gewilde collector's items.

De weergave van de kortetijdmeting varieert van model tot model. Een veel voorkomend displayformaat is echter de zogenaamde Compax-opstelling - beroemd gemaakt door Universal Genève. De drie totalisators van een chronograaf zijn symmetrisch gerangschikt in een V-vorm en maken indruk met hun evenwichtige esthetiek.

Flyback en Rattrapante: de verdere ontwikkeling van de chronograaf

Chronografen - van het Oudgrieks voor tijdopnemer - maken het mogelijk de tijd te meten volgens verschillende methoden Een bijzonder ontwerp is de flyback chronograaf, ook wel 'vliegende seconde' genoemd. Conventionele chronografen worden op nul gezet en opnieuw opgestart voor elke nieuwe meting. Met de flyback chronograaf wordt het echter mogelijk om de wijzer 'tijdens de vlucht' te stoppen, te resetten en opnieuw te starten zonder eerst te stoppen.

Een andere verfijning van de chronograaf is de rattrapante chronograaf, ook bekend als de sleepwijzer of dubbele chronograaf. De extra, onafhankelijk te bedienen rattrapante wijzer maakt het mogelijk de tijden van twee onafhankelijke gebeurtenissen tegelijk te meten.

Snelheid, hartslag of afstand - rekenen met chronografen

Als u een chronograaf combineert met een functioneel display, kunt u met zo'n horloge snel en gemakkelijk basisberekeningen uitvoeren. Onmiddellijke snelheidsmetingen zijn mogelijk met een tachymeter-schaalverdeling. Het evenredige verband tussen tijd en afstand wordt geregistreerd om de gemiddelde snelheid te bepalen. Verder maken methoden als de telemeterfunctie het mogelijk om de afstand van een gebeurtenis te bepalen, of de pulsometer om de polsslag te meten. Pilootchronografen zijn ook zeer populair, met hun uitstekende afleesbaarheid. In de stijl van de boordinstrumenten van de cockpit zijn zij geïnspireerd door de luchtvaart en worden zij gekenmerkt door duidelijke lijnen.

Beroemde chronograafuurwerken

Zelfopwindende chronograafuurwerken werden voor het eerst gelanceerd in 1969. Fabrikanten wedijverden om te zien wie de eerste automatische chronograaf zou presenteren. Op 10 januari 1969 won Zenith van Breitling, Heuer en Hamilton-Büren met de 'El Primero'. De eerste twee versies van de 'El Primero' waren het kaliber '3019 PHC' met datumaanduiding en het kaliber '3019 PHF' met drievoudige datum-, maanfaseweergave.

Een van de meest succesvolle automatische chronograafuurwerken is het Valjoux 7750 kaliber uit 1973 van ETA, dat een blijvende bestseller is geworden. Andere belangrijke modellen zijn de Lemania 5100 (de productie is gestopt) of de Lemania 2310 - beter bekend als het 'kaliber 321' van Omega. Deze laatste werd gebruikt in de eerste Omega Speedmaster-horloges. Zelfs Patek Philippe gebruikte het onder de naam CH27-70.

In 2000 introduceerde Rolex de in-house Rolex-manufactuur kaliber 4130 en en in 2011 lanceerde Omega het kaliber 9300 - na de introductie van de kaliber 8500-familie. Met een gangreserve van 60 uur werd hij bijvoorbeeld gebruikt in de Seamaster Planet Ocean Chronograph. De door innovatie gedreven horloge-industrie is altijd op zoek om de chronograaf te koppelen aan nog meer complicaties om zijn aantrekkingskracht te vergroten.